top of page

SOALAN LAZIM

Ini adalah soalan yang biasanya kami terima oleh pelajar pertama Sekiranya bahagian ini tidak menjawab soalan anda, sila e-mel kepada kami melalui borang hubungan yang diberikan di menu Kenalan.

Adakah terjun payung berbahaya?

Ya, walaubagaimanapun langkah keselamatan tambahan diambil untuk anda melakukan terjunan yang selamat.

 

Adakah pengajar berkelayakan?

Tenaga pengajar kelab sangat terlatih dengan pengalaman yang luas dalam pelbagai bidang terjun payung.

 

Adakah terdapat kecederaan?

Terdapat tetapi jarang sekali, dan jika ia berlaku, itu disebabkan oleh kelalaian para peserta dan kadang-kadang, cuaca yang tidak dijangka. Walaupun walkie-talkie dipasang pada anda, hanya kami yang membantu anda untuk mendarat dengan selamat. Anda adalah orang yang akan mengendali kanopi, dan anda akan dapat melihat persekitaran anda dengan lebih baik dari atas.

 

Adakah berat badan saya menjadi faktor?

Ya. Oleh kerana saiz kanopi yang terhad yang kami ada, kami hanya dapat menerima ukuran antara 45kg-90kg. Yang lain akan mengikut budi bicara Ketua Pengajar.

 

Bagaimana jika payung terjun saya tidak dibuka?

Kami akan membimbing anda bagaimana menangani situasi sedemikian semasa kelas dasar.

 

Berapakah had umur?

18 adalah minimum. Peserta sulung kami berumur 59 tahun.

 

Tetapi saya takut ketinggian.

Alasan yang biasa didengar. Siapa tidak, terutamanya jika anda duduk di pesawat terbuka pada jarak 3500 kaki. Ingat bahawa anda mempunyai parasut di belakang anda yang akan buka sebaik sahaja anda meninggalkan pesawat. Latihan yang anda lalui akan memberi anda lebih keyakinan untuk menaklukkan ketinggian.

 

Mengapa kita tidak boleh melakukan ini di Kuala Lumpur?

Tidak ada kawasan terbuka dan selamat untuk menurunkan peserta di Kuala Lumpur. Terlalu banyak halangan, dan lapangan terbang tempatan sibuk dengan penerbangan komersial.

 

Berapa kerapkah kelab itu melompat?

Tarikh akan ditetapkan oleh kami. Kami cuba lakukan setiap hujung minggu jika terdapat ketersediaan pesawat, permit dan cuaca baik.

 

Adakah saya akan mendapat sijil?

Ya, kami akan memberikan anda sijil setelah menyelesaikan terjunan anda.

bottom of page